dilluns, 27 d’octubre del 2014

Panellets


La nit del 31 d'octubre, o el primer dia de Novembre, es celebra la Castanyada. Aquest dia la família i els amics, ens reunim al voltant d'una taula i mengem castanyes, moniatos i panellets.
Des de fa molts anys, sóc jo l'encarregada de fer-los a casa. És curiós, sempre els faig exactament igual, peró hi ha anys que, depenent de la qualitat de la farina d'ametlla, surten més o menys tendres, més o menys gustosos, és més, ho noto de seguida, provant la massa en cru ja sé com sortiran.
L'ideal seria moldre l'ametlla a casa, ja que algunes farines d'ametlla que es comercialitzen, porten alguna cosa més que ametlla... de fet, abans ho feia, però m'he tornat comodona i ara la compro ja mòlta.

Els ingredients necessaris, són:
  • 1 kgr d'ametlla mòlta
  • 2 rovells d'ou
  • 1 ou sencer
  • 2 patates mitjanes
  • 1 moniato
  • 700 gr. de sucre 

Jo els faig de:
  • Pinyons
  • Llimona
  • Cafè
  • Xocolata
  • Ametlla en cubs
  • Ametlla
  • Coco

Instruccions i petits trucs:

  1. La massa s'ha de preparar el dia anterior.
  2. Les patates es fa bullir amb la pell
  3. El moniato es cou al forn
  4. A mode d'orientació, cada boleta pesa aproximadament 10 gr. i té un diàmetre d'uns 2,5 cm.
  5. El temps de fornejat, depen de cada forn. El millor és orientar-se pel color. Em general, uns 5 minuts (a 200ºC). Si vull que quedin ben rossets, els deixa una estona més al forn (no més de 10 minuts); els últims 3 amb el foc apagat de baix perquè no es cremin i els deixo només de dalt, així aconsegueixo que surtin més torradets.
  6. Aneu en compte en fornejar-los tots de cop. Els de forma plana es fan abans que els de boleta.
  7. Pensar que, encara que el panellet surt del forn tovet, el refredar-se es posa dur.
  8. El panellet per excel·lència és el de pinyons. Aquests costen una barbaritat enganxar-los, molt més que els cubs de ametlla, però és qüestió de paciència. Posar força clara d'ou a les boletes, omplir-nos les mans de pinyons, posar-te la bola entre les mans i pressionar fins aconseguir que es clavin.


PANELLETS D'AMETLLA:
- Formar les boletes de massa d'uns 2,5 cm de diàmetre.
- En un plat, batre la clara de l'ou, fins que comenci a espumar.
- Posar en un altre plat el cubs d'ametlla.
- Fer rodar les boles de massa per la clara d'ou, com si les anesim a arrebossar.
- Arrebossem les boletes fent-les rodar per l'ametlla de cubs, exercint una lleugera pressió amb les mans perquè s'enganxin bé i procurant que no quedi cap tros per cobrir.
- Pintar amb el rovell d'ou batut, diluït amb unes gotes d'aigua.
- Enfornar-los a 200ºC, entre 7 ó 10 minuts, amb calor a dalt i a baix.

PANELLETS DE XOCOLATA, CAFÈ I COCO:
- Disposar els tres trossos de massa en varis recipients i afegir a cada un d'ells per separat el cafè, la xocolata i el coco. Barrejar-ho bé.
Formar boletes de massa.
- Pels de xocolata, arrebossar amb sucre glass abans d'enfornar.
- Els de coco, pessigar la bola des de la part superior, posant els dits cap a baix exercint una lleugera pressió, donant-li forma de xampinyó. Espolvorejar una mica de coco i pintar amb la clara d'ou batut.
- Els de cafè, moldejar la boleta, donant-li forma de gra de cafè.



4 comentaris:

  1. T'he trobat perqué algú m'ha passat la imatge dels panellets i la volia utilitzar al blog perqué m'ha semblat molt original.
    Però buscant una foto he trobat un gran blog de cuina, així que em quedaré per aquí.
    Quina pinta que tenen els panellets!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina il·lusió "La mama fa el que pot"! Gràcies per seguir Tastets!

      Elimina
  2. M'ha passat el mateix. M'han passat la foto dels panellets per whatsapp, l'he googlelejat i he anat a parar a aquest magnífic bloc de cuina. Felicitats!
    Penjo la foto a https://www.facebook.com/tarongesnostres i t'enllaço el bloc.
    BONA CASTANYADA!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Taronges Nostres! Moltíssimes gràcies pels complits a Tastets! I gràcies també per compartir-ho al facebook! Espero que també passessis una bona Castanyada! Ens seguim!

      Elimina